Ψυχοθεραπεία ή Life Coaching; Επέλεξε την κατάλληλη υπηρεσία ανάλογα με τις ανάγκες σου.

 Ένας από τους πιο κοινούς μύθους για το life coaching είναι ότι είναι ένα είδος ή συνώνυμο της ψυχοθεραπείας. Όμως, στην πραγματικότητα αυτές οι δυό υπηρεσίες έχουν σημαντικές διάφορες. Εάν σκέφτεσαι να ζητήσεις την υποστήριξη κάποιου ειδικού, τα παρακάτω σημεία θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις αυτήν που θα σου φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.




Ψυχοθεραπεία vs Life coaching


Η ψυχοθεραπεία είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία κατά την οποία ένας πελάτης συνεργάζεται με έναν επαγγελματία υγείας, για να διαγνώσει και να επιλύσει προβληματικές πεποιθήσεις, συναισθηματικές διαταραχές και θέματα σχέσεων. Στόχος της ψυχολόγου είναι να εστιάσει σε τραύματα και ζητήματα του παρελθόντος, ώστε ο πελάτης να βελτιώσει τις διαπροσωπικές σχέσεις του και να αντιμετωπίσει επώδυνα συναισθήματα.


Το life coaching βοηθάει ψυχικά υγιή άτομα να πετύχουν προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους. Κατα την διάρκεια των συνεδρίων, ο coachee εντοπίζει εμπόδια και προβληματικές συμπεριφορές, προκειμένου να δημιουργήσει ένα σχέδιο δράσης που θα τον οδηγήσει στο μέλλον που θέλει να κατακτήσει. Ο κύριος τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ένας life coach, σε αντίθεση με τον ψυχολόγο, είναι ότι παίρνει το παρόν ως αποδεκτό ουδέτερο έδαφος και επικεντρώνεται στις ενέργειες που θα λάβει ο coachee στο μέλλον.



Οι 3 βασικές διάφορες μεταξύ Ψυχοθεραπείας και Life coaching


  1. Το επίκεντρο της υπηρεσίας.


Η κύρια διαφορά μεταξύ ψυχοθεραπείας και life coaching είναι το επίκεντρο της κάθε υπηρεσίας: η ψυχοθεραπεία εστιάζει στην ψυχική υγεία και τη συναισθηματική θεραπεία, ενώ το life coaching στον καθορισμό και την επίτευξη στόχων.


Ο life coach σε βοηθάει να εντοπίσεις ο ίδιος περιοριστικές συμπεριφορές, ώστε να τις αντικαταστήσεις με αυτές που θα σε οδηγήσουν στην κατάκτηση των στόχων σου. Αντίθετα, ένας ψυχολόγος θα αναλύσει το παρελθόν σου ως εργαλείο για την κατανόηση των παρόντων συμπεριφορών. Με αλά λόγια, η ψυχολογία εστιάζει στο “γιατί” έχεις υιοθετήσει συγκεκριμένες συμπεριφορές, ενώ το life coaching στο “πως” αυτές μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις το μέλλον που επιθυμείς.


2. Οι στόχοι.


Ένας ψυχολόγος στοχεύει στη βαθιά κατανόηση των συμπεριφορών και των προτύπων με στόχο τη βελτίωση της συνολικής ψυχικής υγείας του πελάτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία είναι χρήσιμες για να καταπολεμήσει κάποιος θέματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος.


Ο στόχος του life coaching είναι να σε βοηθήσει να εξελιχθείς στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, καθώς έχει να κάνει με τη ανάληψη δράσης και τα αποτελέσματα. Οι life coaches μετρούν την επιτυχία του πελάτη τους με βασικό δείκτη την απόδοσης τους. Θα σε βοηθήσουν να θέσεις SMART στόχους, να αυξήσεις την δέσμευση σου σε αυτούς και να γιορτάσεις τις νίκες σου.


3. Δομή


Άλλη μια διαφορά είναι η δομή που έχει μια συνέδρια ψυχοθεραπείας με μια συνέδρια life coaching. Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει περισσότερες μη δομημένες συνεδρίες που καθοδηγούνται από τον πελάτη. Οι συνεδρίες Life coaching είναι πολύ πιο δομημένες και εστιασμένες σε δραστικές στρατηγικές και ορατή εξέλιξη.


Η διάρκεια των υπηρεσιών ποικίλλει επίσης. Η ψυχοθεραπεία τείνει να είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση – πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν για χρόνια ή ακόμα και για ολόκληρη τη ζωή τους-. Αντίθετα, οι συνεδρίες με έναν coach έχουν προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα, που είναι συνήθως βραχυπρόθεσμος και η διάρκεια του καθορίζεται ανάλογα με το πακέτο υπηρεσιών που επιλέγει ο coachee. Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός life coach και του ψυχοθεραπευτή είναι ότι ένας life coach βοηθάει τους πελάτες του να αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να γίνουν τελικά οι ίδιοι coach του εαυτού τους.



Ο Life Coach προσφέρει καθοδήγηση βοηθώντας τους coachees στην:


Αποσαφήνιση και επίτευξη προσωπικών και επαγγελματικών στόχων


Δημιουργία επιχειρηματικών σχεδίων


Βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων


Επίτευξη οικονομικής ανεξαρτησίας και ασφάλειας


Επίτευξη μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής


Έναρξη μια νέα επιχείρηση ή η ανάπτυξη μια τρέχουσας επιχείρηση



Ένας ψυχοθεραπευτής, από την άλλη, εστιάζει στην:


Ανάρρωση από τραύματα του παρελθόντος


Εξεύρεση των λόγων που οι προηγούμενες σχέσεις (επαγγελματικές ή προσωπικές) ήταν καταστροφικές


Αντιμετώπιση την κατάθλιψη ή το άγχος που επηρεάζει την ικανότητα λειτουργίας στο σπίτι ή στην εργασία



Προσωπικά, αυτό που με κέρδισε στο Life Coching είναι η έμφαση που δίνεται στην δύναμη που έχουμε όλοι να καθορίσουμε το μέλλον μας. Μια από τις βασικές αρχές του coaching είναι ότι γνωρίζουμε οι ίδιοι τις απαντήσεις και τις επιλογές που θα μας οφελήσουν. Μιλάμε δηλαδή για μια δυναμική διαδικασία που συμβάλει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης του coachee. Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει την ανάγκη για ψυχοθεραπεία, που συχνά αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για την κατάκτηση της ψυχικής υγείας. Θεωρώ ότι ο Στ. Ξενάκης έχει ορίσει την διαφορά μεταξύ των δυο πολύ στοχευμένα. Σύμφωνα με εκείνος “Η ψυχοθεραπεία σου δίνει ρίζες ενώ το coaching σου δίνει φτερά”.


Διάβασε επίσης Τι είναι -και τι δεν είναι- το life coaching;



*Κλείσε μια δωρεάν αναγνωριστική συνέδρια life coaching, στο https://dynamiscoaching.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια