Ο Επιμένων Πάντα Νικά!

 


Ο Επιμένων Πάντα Νικά! 





Η επιμονή είναι σίγουρα μια από τις πιο χρήσιμες δεξιότητες που μπορεί να έχει κάποιος. Ως επιμονή, ορίζεται η ικανότητα να είσαι αποφασισμένος να πετύχεις κάτι, ανεξάρτητα από τυχόν εμπόδια που μπορεί να προκύψουν. 


Πολλοί μπορούν να θέτουν στόχους, ωστόσο μόνο λίγοι τους πραγματοποιούν, επειδή μόνο λίγοι επιμένουν. Η πλειοψηφία σταματά πριν καν ξεκινήσει ή στη μέση του ταξιδιού λόγω των δυσκολίων, της αβεβαιότητας ή των φόβων τους. Αλλά συχνά ξεχνάμε, ότι μέσα από την αποτυχία έρχεται η εξέλιξη, ιδιαίτερα για όσους μένουν ανοιχτοί να μάθουν από αυτές τις εμπειρίες και να προχωρήσουν.


Απόδειξη του ποσά μπορεί να σου προσφέρει η επιμονή, είναι η ζωή μερικών από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους παγκοσμίως, όπως οι αδερφοί McDonald, ο Walt Disney, η Oprah Winfrey, η Lady Gaga, η J.K. Rowling και πολλοί άλλοι. Αυτά είναι παραδείγματα επιχειρηματιών, που αρνήθηκαν να τα παρατήσουν παρά τις δυσκολίες, πήραν μαθήματα από τις αποτυχίες τους και τα χρησιμοποίησαν για την επίτευξη των στόχων τους!


Εάν λοιπόν έχεις ένα όραμα που θέλεις να πραγματοποιήσεις, ακολούθησε αυτά τα πέντε απλά βήματα για να ενδυναμώσεις την δεξιότητα της επιμονής. 


Βήμα 1: Καθορίσε τους στόχους σου.

Σύμφωνα με τον Lawrence J. Peter, “Εάν δεν ξέρεις πού πηγαίνεις, πιθανότατα θα καταλήξεις κάπου αλλού”. Για να μπορέσεις να αναπτύξεις την δεξιότητα της επιμονής και τελικά να επιτύχεις, χρειάζεται πρώτα να προσδιορίσεις τα θέλω και τις επιθυμίες σου. Ένας ξεκάθαρος στόχος, θα σου δώσει τη δύναμη να διώξεις την αμφιβολία, τον φόβο και τις ανησυχίες, που αναπόφευκτα θα εισβάλουν στο μυαλό σου.



Βήμα 2: Δημιούργησε ένα σαφές πλάνο δράσης.

Ο προσδιορισμός των βημάτων που χρειάζεται να ακολουθήσεις για την επίτευξη των στόχων σου είναι απαραίτητος. Σύμφωνα με τον Mills Eldens, συγγραφέα του  Be Unstopable, «Το να μην έχεις ένα πλάνο, είναι ο καλύτερος τρόπος να σχεδιάσεις την αποτυχία σου». Η δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλάνου δράσης κάνει ευκολότερη την κατάκτηση των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Πριν το δημιουργήσεις, επένδυσε χρόνο για να κάνεις μια ενδελεχή έρευνα. Να είσαι συγκεκριμένος για κάθε βήμα που χρειάζεται να πραγματοποιήσεις και να προσδιορίσεις τουλάχιστον 2 τρόπους για το πώς μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου, ώστε να έχεις μια εναλλακτική εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχεις προγραμματίσει. 


Ο Mills προτείνει την δημιουργία ενός σχεδίου “τριών διαστάσεων”:


1η Διάσταση: Καθορίσε το πλάνο σου.

Θέσε τον στόχο σου. Τι ελπίζεις να πετύχεις και πότε;

2η Διάσταση: Διαιρέσε το.

Δημιουργήσε ένα σχέδιο δράσης, χωρίζοντας το πλάνο σε μικρά βήματα που μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά στον στόχο σου μέρα με τη μέρα.

3η Διάσταση: Εφαρμόσε το καθημερινά.

Ρωτήσε τον εαυτό σου κάθε πρωί τι ενέργειες μπορείς να κάνεις σήμερα για να πλησιάσεις τον στόχο σου.


Βήμα 3: Σκέψου Θετικά.

Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι εύκολος, γι' αυτό άλλωστε μόνο λίγοι τα καταφέρνουν. Θα υπάρξουν αμέτρητες φορές που θα βρεθείς αντιμέτωπος με ήττες και αποτυχίες, και μπορεί να υποκύψεις σε αρνητικές σκέψεις φόβων και αμφιβολιών.


Για να αναπτύξεις επιμονή και τελικά να πετύχεις στην προσπάθειά σου, να διατηρείς πάντα μια θετική μάτια, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Κρατήσε τις σκέψεις σου εστιασμένες στην ανάληψη δράσης για την επίτευξη των στόχων σου και κάθε φορά που τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα σου, επικεντρωσου στα μαθήματα που παίρνεις από αυτήν την εμπειρία και πως θα τα αξιοποιήσεις στο μέλλον.


Βήμα 4: Επέλεξε προσεκτικά τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σου.

Όπως λέει το γνωστό ρητό, «Αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου. Αν θέλεις να πας μακριά, πήγαινε με την ομάδα σου». Το ταξίδι προς την επιτυχία είναι μαραθώνιος και όχι sprid, άρα είναι χρήσιμο να έχετε γύρω σου τα κατάλληλα άτομα. 


Οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες παγκοσμίως έχουν μια ομάδα υποστήριξης που απαρτίζεται από life coaches, υπαλλήλους, βοηθούς, μέντορες κα. για να τους κρατά κινητοποιημένους και συγκεντρωμένους στον στόχο τους. 


Το πιο σημαντικό είναι να περιβάλλεσαι από άτομα που έχουν ήδη πετύχει αυτό που θέλεις να πετύχεις. Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει θετικά την ταχύτητα εκμάθησης, την επιμονή και την ανθεκτικότητά σου, όσες φορές τα πράγματα δυσκολεύουν. Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, όταν έχουμε έναν σαφώς καθορισμένο σκοπό και την πεποίθηση ότι θα τον πετύχουμε, επηρεάζεται ένα σύστημα στο σώμα μας που ονομάζεται δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης (RAS), το οποίο βοηθά τον εγκέφαλό μας να αποφασίσει σε ποιες πληροφορίες θα εστιάσει και τι θα διαγράψει. Με άλλα λόγια, το μυαλό μας αρχίζει να εστιάζει την ενέργεια μας, στην επίτευξη του στόχου, αντί για άχρηστους περισπασμούς όπως αμφιβολίες και φόβους.


Βήμα 5: Πειθάρχησε στο πρόγραμμα σου.


Η πειθαρχία είναι η γέφυρα μεταξύ των στόχων και της κατάκτησης τους. – Τζιμ Ρον


Όλη η προσπάθεια για τον καθορισμό στόχων καθώς και ο προγραμματισμός σου θα πάνε χαμένοι αν δεν ακολουθείς με πειθαρχία το πλάνο σου. Μια από τις κοινές συνήθειες των επιτυχημένων ανθρώπων, από δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες μέχρι Ολυμπιονίκες, είναι ότι χρησιμοποιούν όλοι ένα σαφές ημερήσιο πλάνο για να θέσουν προτεραιότητες κατα την διάρκεια της ημέρα τους. Θα υπάρξουν πολλά εμπόδια που θα σε εμποδίσουν να προχωρήσετε προς τον στόχο σου και χωρίς την κατάλληλη πειθαρχία, θα είναι εύκολο να απομακρυνθείτε από αυτόν.





Συνοψίζοντας, πολλοί έχουν καλές ιδέες που είναι εν δυνάμει κερδοφόρες. Η ιστορία μας έχει δείξει όμως ότι αυτοί που πετυχαίνουν, είναι όσοι επιμένουν και εργάζονται σκληρά για την κατάκτηση των στόχων τους. Ένα επίμονο άτομο γνωρίζει πως να ξεπερνά τις προκλήσεις και τα εμπόδια, την κριτική και την αμφισβήτηση. Με αλλά λόγια, το να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να γίνει επίμονος είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να γίνει το κλειδί για την επιτυχία σου!


*Κλείσε μια δωρεάν αναγνωριστική συνέδρια life coaching, στο https://dynamiscoaching.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια