Χαμογελάστε! Είναι η Κρυφή σας Υπερδύναμη



Μην υποτιμάτε την δύναμη του. Τα οφέλη του χαμόγελου – τόσο στην ψυχολογία όσο και στην υγεία – έχουν ερευνηθεί διεξοδικά από την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Το χαμόγελο πυροδοτεί μια σειρά από κυτταρικές αλλαγές οι οποίες επιδρούν στην ψυχολογία σας και την υγεία του σώματος σας.

Όταν χαμογελάτε νιώθετε καλύτερα.

Το χαμόγελο αυξάνει την παραγωγή των ορμονών που ενισχύουν την καλή διάθεση, όπως η σεροτόνη και η ντοπαμίνη, ενώ μειώνει εκείνες που ενισχύουν το στρές, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Επίσης, επειδή συνήθως χαμογελάτε όταν είστε χαρούμενοι, οι μύες που χρησιμοποιούνται ενεργοποιούν την παραγωγή ενδορφίνης- της χημικής ουσίας που ανακουφίζει από τον πόνο και το άγχος. «Ακόμα και ένα ψεύτικο χαμόγελο μπορεί να μειώσει το άγχος και τον καρδιακό σας ρυθμό», παρατηρεί ο Δρ Sivan Finkel, κοσμητικός οδοντίατρος στο The Dental Parlour της Νέας Υόρκης. Μια μελέτη που διεξήχθη από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να κατσουφιάσουν λόγω ενέσεων botox, ήταν κατά μέσο όρο πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που μπορούσαν να συνοφρυωθούν.


Το χαμόγελο σας βοηθά να παραμείνετε θετικοί.


Δοκιμάστε το παρακάτω τεστ: Χαμογελάστε. Τώρα προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι αρνητικό χωρίς να χάσετε το χαμόγελο σας. Είναι δύσκολο, έτσι δεν είναι; Το χαμόγελο μπορεί να επηρεάσει τα αισθήματα σας θετικά, ακόμα κι αν είναι ψεύτικο. Ανεξάρτητα από το αν το χαμόγελο σας είναι γνήσιο ή όχι, εξακολουθεί να στέλνει το μήνυμα ότι "Η ζωή είναι ωραία!" στον εγκέφαλό σας!


Το χαμόγελο υποδηλώνει επιτυχία.


Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που χαμογελούν τακτικά δίνουν την εντύπωση ότι έχουν αυτοπεποίθηση, εμπνέουν εμπιστοσύνη και δυναμισμό και είναι πιο πιθανό να πάρουν προαγωγή. Σύμφωνα με την μελέτη μιας ομάδας οικονομολόγων του Πανεπιστημίου Yale, η ανθρώπινη ευτυχία έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα. Παράλληλα, η επιτυχημένη λήψη αποφάσεων και η αποτελεσματική μάθηση ενισχύεται από την απελευθέρωση ντοπαμίνης, πράγμα που σημαίνει ότι ένα χαμόγελο μπορεί επίσης να σας κάνει πιο δημιουργικό και αποτελεσματικό εργαζόμενο.


Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό!


Ναι, σωστά διαβάσατε. Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό και αυτό σημαίνει ότι όλοι μας έχουμε την δύναμη να γίνουμε η αιτία ή η αφορμή να γελάσουν οι γύρω μας! Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι ένας χαμογελαστός άνθρωπος μπαίνει σε έναν χώρο και τον φωτίζει; Το χαμόγελο όχι μόνο έχει την ικανότητα να φτιάξει τη διάθεση σας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά την διάθεση των γύρων σας. Ο εγκέφαλός σας αυτόματα παρατηρεί και ερμηνεύει τις εκφράσεις του προσώπου των άλλων ανθρώπων και συχνά τις μιμείται. Αυτό σημαίνει ότι εντοπίζοντας το χαμόγελο κάποιου άλλου, ασυναίσθητα θα χαμογελάσετε και εσείς.


Το χαμόγελο σας κάνει πιο ελκυστικούς.


Από την φύση μας, ελκυόμαστε από ανθρώπους που χαμογελούν ενώ τείνουμε να απομακρυνόμαστε από αυτούς που είναι συνεχώς κακοδιάθετοι. Το 58% των ανδρών και το 71% των γυναικών αξιολογούν το χαμόγελο ως το πιο επιθυμητό χαρακτηριστικό που μπορεί να έχει ένας πιθανός σύντροφος. Σύμφωνα με έρευνες το χαμόγελο όχι μόνο μπορεί να σε κάνει πιο ελκυστικό, αλλά μπορεί επίσης να σε κάνει να φαίνεσαι νεότερος, καθώς οι μύες που χρησιμοποιούμε για να χαμογελάμε ανυψώνουν σημεία του προσώπου σας.


Το χαμόγελο συμβάλει στην μαρκοζωία. 


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Harvard Health Publishing, η αισιοδοξία —η οποία συνδέεται με το χαμόγελο— σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο και μολύνσεις. Ακόμη, πιο εντυπωσιακά ήταν τα συμπεράσματα έρευνας του Wayne State University το 2010 που εξέτασε τις φωτογραφίες παικτών του μπέιζμπολ της Major League του 1952. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πόσο πλατύ είναι το χαμόγελο ενός παίκτη μπορούσε να προβλέψει τη διάρκεια της ζωής του! Οι παίκτες που δεν χαμογελούσαν στις φωτογραφίες τους έζησαν κατά μέσο όρο 72,9 χρόνια, ενώ οι παίκτες με πλατιά χαμόγελα έζησαν κατά μέσο όρο 79,9 χρόνια.


Ποιο είναι το συμπέρασμα;


Το χαμόγελο είναι η κρυφή σας υπερδύναμη! 

Θέλετε με μια κίνηση να νιώσετε καλύτερα, να έχετε θετική διάθεση ακόμα και όταν συναντάτε δυσκολίες, να φτιάξετε την διάθεση των γύρω σας, να φαίνεστε πιο ελκυστικοί και να είστε επιτυχημένοι;

Απλά χαμογελάστε!



*Κλείσε μια δωρεάν αναγνωριστική συνέδρια life coaching, στο https://dynamiscoaching.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια