5  Ενέργειες- Κλειδιά για να γίνεις Master στην διαχείρηση του χρόνου σου!

Έχεις ευχηθεί ποτέ η μέρα να έχει περισσότερες ώρες για να τα προλάβεις όλα; Προσωπικά, ήταν μια από τις πιο κοινές μου ευχές στο παρελθόν, καθώς προσπαθούσα να ανταποκριθώ σε όλους μου τους ρόλους ως σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, φίλη, κόρη, αδερφή και φοιτήτρια και παράλληλα να βρω λίγο χρόνο για να αφιερώσω στον εαυτό μου. Μέχρι που πήρα απόφαση ότι η μέρα δεν θα μεγαλώσει, όποτε αυτό που μπορώ να κάνω από πλευράς μου είναι να εκμεταλλευτώ στο έπακρο αυτές τις 24 ώρες. 


Και για να σου απαντήσω, ναι, γίνεται να τα προλάβεις όλα σε 24 ώρες, και το μυστικό για να τα καταφέρεις είναι να έχεις πρόγραμμα, να υιοθετήσεις τις κατάλληλες συνήθειες και να θέσεις συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες.




Παραθέτω λοιπόν, τις ποιο αποτελεσματικές πρακτικές για την διαχείρηση χρόνου:


1. Δημιούργησε έναν ημερολόγιο έλεγχου χρόνου.

Αυτό το βήμα είναι πολύ βασικό, καθώς θα σας βοηθήσει να μάθεις πού διοχετέυεις χρόνος σου. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύεις ότι περνάς μόνο 30 λεπτά την μέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στην πραγματικότητα να επενδύεις μια ώρα ή περισσότερο. Ένα ημερολόγιο καταγραφής των καθημερινών σου δραστηριοτήτων θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια αντικειμενική εικόνα.

Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή όπως το RescueTime ή το Toggl, που σου παρέχουν μια αναλυτική εβδομαδιαία αναφορά. Με αυτές τις πληροφορίες, μπορείς στη συνέχεια να κάνεις τις κατάλληλες προσαρμογές στις δραστηριότητες σου, και το βασικότερο να αποφασίσεις που θέλεις να αξιοποιείς τον χρόνο σου!


2. Δημιουργήστε ένα πλάνο.

Αφιέρωσε τα πρώτα 30 λεπτά κάθε μέρας, καθορίζοντας πώς θα περάσετε το υπόλοιπο της. Είτε χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή όπως το Basecamp, το Evernote ή το Any.do είτε μια κλασική λίστα με στυλό και χαρτί, η υιοθέτηση μιας τέτοιας συνήθειας θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την διαχείρηση του χρόνου σου. Δώσε προτεραιότητα στα πιο σημαντικά πράγματα που θέλεις να ολοκληρώσεις και υπολόγισε πόσο χρόνο θα σου πάρει το καθένα από αυτά.

Εάν δεν είστε πρωινός τύπος, μπορείτε να επιλέξετε να αφιερώσετε τα τελευταία 30 λεπτά πριν τον ύπνο προγραμματίζοντας την επόμενη μέρα σας. «Όταν σχεδιάζετε τη μέρα σας το προηγούμενο βράδυ», λέει o Brian Tracy, «το υποσυνείδητό σας δουλεύει και προσπαθεί να βρει λύσεις για την επίτευξη των στόχων σας ενώ κοιμάστε». Ακούγεται υπέροχο, έτσι;


3. Ξεκίνησε την μέρα σου ολοκληρώνοντας τις πιο σημαντικές εργασίες πρώτα.

Ο Mark Twain, συγγραφέας ενός από τα πιο επιτυχημένα βιβλία για την διαχείρηση χρόνου, αναφέρει "Αν πρέπει να φας έναν βάτραχο, είναι καλύτερο να είναι το πρώτο πράγμα που θα κανείς το πρωί. Και αν χρειάζεται να φας δύο βατράχους, είναι καλύτερο να φας πρώτα τον μεγαλύτερο.” Με αλλά λόγια, ο Twain προτείνει οι πιο σημαντικές εργασίες, να είναι το πρώτο πράγμα που θα ολοκληρώσουμε το πρωί. Ο λόγος είναι ότι το πρωί έχεις περισσότερη ενέργεια και άρα είσαι σε θέση να διαχειριστείς πιο αποτελεσματικά όσες εργασίες είναι πιο απαιτητικές. Στην συνέχεια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αίσθημα επιτυχίας και ολοκλήρωσης που θα έχεις, για να γεμίσεις θετική ενέργεια την υπόλοιπη ημέρα.


4. Σταματά να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Στις μέρες μας το multitasking, θεωρείτε μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες, ιδιαίτερα στον εργασιακό τομέα. Παρόλα αυτά έρευνες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με πολλά πράγματα ταυτόχρονα βλάπτει την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

H μελέτη που διεξάχθηκε από τον Clifford Nass, στο Stanford University, αποκαλύπτει ότι τα άτομα που κάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα, αποσπώνται ευκολότερα από πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους. Ως εκ τούτου, το multitasking μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση της εγκεφαλικής λειτουργίας, κάτι που αυξάνει τα επίπεδα άγχους ενός ατόμου, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη παραγωγικότητα του.


Μια καλύτερη διαχείριση του χρόνου σου, θα σε βοηθήσει να επιτύχεις μεγαλύτερους στόχους, μειώνει την αναβλητικότητα και αυξάνει την παραγωγικότητα σου. Σε βοηθά να βάλεις προτεραιότητες, διασφαλίζοντας ότι εργάζεσαι πιο “έξυπνα” και πετυχαίνεις τους στόχους σου πιο γρήγορα. 


Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαχειριστείς καλύτερα τον χρόνο σου και να κάνεις περισσότερα είναι να συνεργαστείς με έναν life coach ώστε να αναπτύξεις ένα σαφές σχέδιο και για να προγραμματίσεις και να ιεραρχήσεις τον χρόνο σου πιο αποτελεσματικά. Εναλλακτικά, υπάρχουν αρκετά βιβλία όπως “Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων” (S. Covey), “`Φάτε αυτόν τον βάτραχο” (B.Tracy), “ Οργάνωσε το αύριο σήμερα” (J. Selk & T.Bartow) που μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε masters στην διαχείρηση χρόνου!


*Κλείσε μια δωρεάν αναγνωριστική συνέδρια life coaching, στο https://dynamiscoaching.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια