H Ζωή Ξεκινάει Πέρα από την Ζώνη Άνεσης.






Τι είναι η ζώνη άνεσης;


Η φράση «ζώνη άνεσης» αναφέρθηκε πρώτη φορά στο βιβλίο “Κίνδυνος στη ζώνη άνεσης” το 1991. Σύμφωνα με την συγγραφέα, Judith Bardwick, «Η ζώνη άνεσης είναι μια κατάσταση κατα την οποία ένα άτομο λειτουργεί χωρίς άγχος, χρησιμοποιώντας ένα περιορισμένο σύνολο συμπεριφορών για να προσφέρει ένα σταθερό επίπεδο απόδοσης, συνήθως χωρίς την αίσθηση του κινδύνου».


Ποιοι είναι οι λόγοι που τείνουμε να μένουμε μέσα στην ζώνη άνεσης; 


Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνεται από τον τροπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Το να βγει κάποιος από τη ζώνη άνεσης είναι δύσκολο γιατί ο ανθρώπινος νους είναι προγραμματισμένος έτσι ώστε να περιμένει το χειρότερο σενάριο. Ο εγκέφαλός μας θέλει να μας κρατήσει ασφαλείς, επομένως έχουμε μια φυσική προκατάληψη ότι αν βγουμε έξω από την ζώνη άνεσης θα συμβεί το χειρότερο.


Όταν κάποιος βρίσκεται στη ζώνη άνεσης, ο εγκέφαλός του δεν θέλει να αλλάξει τίποτα, καθώς αναγνωρίζει ότι το σώμα επιβιώνει χωρίς να υπάρχει κάποιου είδους ανωμαλία ή δυσκολία, οι ανάγκες του ατόμου ικανοποιούνται και έχει μηδενικό άγχος.


Ποια είναι τα οφέλη του να βγουμε από την ζώνη άνεσης μας;


  • Το να τολμάμε, ανεξάρτητα από την έκβαση κάποιας κατάστασης, βοηθάει στην εξέλιξη μας. Ακόμα κι αν την πρώτη φορά κάνουμε λάθη, αποκτάμε εμπειρίες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέλλον. Όταν με την σειρά τους αυτές οι εμπειρίας μεταφραστούν σε μικρές ή μεγάλες νίκες, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση, που με την σειρά της αυξάνει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα μας.
  • Οι προκλήσεις μας ωθούν σε μια βαθύτερη γνώση του εαυτού, των δυνάμεων και αδυναμιών μας. Κάθε φορά που δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο και επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε εμπειρία προκύψει, διευρύνουμε τις δεξιότητες και αυξάνουμε την αυτογνωσία μας!
  • Η έξοδος από τη ζώνη άνεσης σε τακτά χρονικά διαστήματα μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά, με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Καθώς επεκτείνουμε τα προσωπικά μας όρια, εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις και να δημιουργεί νέα νευρωτικά μονοπάτια, που μας κάνουν πιο αποτελεσματικούς στη λύση προβλημάτων και την λήψη αποφάσεων.



Πως μπορούμε να βγουμε από την ζώνη άνεσης;


Κάνοντας τα μικρά καθημερινά πράγματα με διαφορετικό τροπο.

Στην καθημερινότητα μας, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να να ξεφύγουμε από παλιές, άνετες ρουτίνες. Μπορούμε να κλείσουμε το κινητό και την τηλεόρασή ενώ τρώμε βραδινό, να ξεκινήσουμε μια καινούρια διατροφή ή να πάμε στην δουλειά από έναν διαφορετικό δρόμο. Αυτές οι μικρές αλλαγές είναι ένας εύκολος τρόπος, να εκπαιδευτούμε στο να βγουμε από την ζώνη άνεσης.


Έχοντας συναναστροφές με τα κατάλληλα άτομα!

Αν θέλουμε  να βγουμε από τη ζώνη άνεση σας, χρειάζεται να περιβαλλόμαστε από τους κατάλληλους ανθρώπους. Άτομα που θέλουν να αναπτύσονται συνεχώς. Άνθρωποι που θα γιορτάσουν μαζί μας τις νίκες μας και θα μας βοηθήσουν να μάθουμε από τις αποτυχίες μας. Ένας coach, ένας μέντορας ή μια ομάδα υποστηρικτικών φίλων, είναι αυτοί που χρειάζεστε!


Ανακαλύπτοντας τα μαθήματα που μας δίνουν οι αποτυχίες.

Ο φόβος της αποτυχίας είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους φόβους που μας εμποδίζουν να επιτύχουμε την αριστεία. Εάν εξετάσουμε την ζωή των καλύτερων αθλητών, επιχειρηματιών και ηθοποιών, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: όλοι έχουν αποτύχει θεαματικά κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η διαφορά είναι ότι δεν αφήνουν την αποτυχία να τους κρατήσει πίσω. Ξέρουν ότι σε μια τέτοια εμπειρία υπάρχει ένα μάθημα, αλλά χρειάζεται να απομακρυνθούμε από τη ζώνη άνεσης μας για να το ανακαλύψουμε.


Αντιμετωπίζοντας με ειλικρίνεια τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Η ειλικρίνεια μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προσωπική ανάπτυξη. Είτε είμαστε ευθύς με τον εαυτό μας σε ένα ημερολόγιο, είτε λέμε σε κάποιον κοντινό σας πώς νιώθουμε, η ειλικρίνεια ωθεί τους ανθρώπους να βγουν από τη ζώνη άνεσης τους. Μέσω της ειλικρινούς επικοινωνίας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να οικοδομήσουμε βαθύτερους δεσμούς με τους γύρω μας.



Είναι αξιοσημείωτο, ότι πολλές επιτυχημένες μορφές, παγκόσμιου βεληνεκούς, έχουν γράψει για την σημασία και τα θετικά αποτελέσματα του να βγαίνουμε από την ζώνη άνεσης μας.


Η εξέλιξη ξεκινάει στο τέλος της ζώνης άνεσης σας. Τόνι Ρόμπινς

Κάνε ένα πράγμα κάθε μέρα που σε φοβίζει! Έλεονορ Ρούσβελτ

Το να γίνεις είναι καλύτερο από το να είσαι. Η σταθερή νοοτροπία δεν επιτρέπει στους ανθρώπους την πολυτέλεια να γίνουν. Πρέπει να είναι ήδη. Κάρολ Ντούερκ

Χωρίς συνεχή ανάπτυξη και πρόοδο, λέξεις όπως βελτίωση, επιτεύγματα και επιτυχία δεν έχουν νόημα. Βενιαμίν Φραγκλίνος

Να είσαι ανήσυχος, αφχαρίστητος, απροσάρμοστος πάντα. Όταν μια συνήθεια καταντάει βολική να την συντρίβεις! Νίκος Καζατζάκης


Η ζωή είναι εκεί έξω και υπάρχει πέρα ​​από τη φούσκα των δικών μας σκέψεων, συναισθημάτων και πεποιθήσεων. Είναι το άθροισμα όλων των εμπειριών μας, όχι μόνο αυτών που νιώθουμε άνετα να βιώσουμε. Όποτε ας βγουμε  από την ζώνη άνεσης μας και ας ζήσουμε στο έπακρο αυτό το πανέμορφο ταξίδι!



*Κλείσε μια δωρεάν αναγνωριστική συνέδρια life coaching, στο https://dynamiscoaching.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Φανταστική δουλειά.
    Μας δίνετε μεγάλη ώθηση, κίνητρο και έμπνευση, σε εμάς τους απλούς αναγνώστες, αλλά σίγουρα το blog αποτελεί τέλεια πηγή πληροφόρησης και βελτίωσης και στους life coaches.
    Περιμένουμε με ανυπομονησία και τα επόμενα άρθρα!
    Καλή αρχή και πολλά συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή