Τι είναι -και τι δεν είναι- το life coaching;


Την τελευταία δεκαετία, η βιομηχανία του life coaching έχει αναπτυχθεί θεαματικά με την ICF (International Coaching Federation), να μέτρα πάνω από 71.000 μέλη παγκοσμίως! Όταν κάποιος θέλει να δημιουργήσει μια ισορροπημένη ζωή, να αλλάξει επαγγελματική καριέρα, να εξελίξει την επιχείρηση του, να βελτιώσει την υγεία του, ή να ανακαλύψει ποια θα είναι τα απόμενα βήματα του, το να ζητήσει την υποστήριξη ενός life coach είναι πλέον μια κοινή πρακτική.


Παρά το γεγονός ότι γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο, για πολλούς δεν είναι ξεκάθαρο το τι είναι -ή τι δεν είναι- το life coaching, αλλά και πως μπορεί να τους βοηθήσει.


Τι είναι το Life Coaching;


Αναρωτιέσαι εάν έχεις ανάγκη ή χρειάζεσαι έναν life coach; Τότε πιθανόν δεν είσαι στο σωστό δρόμο. Το life coaching δεν είναι κάτι που προκύπτει από μια ανάγκη, αλλά από μια επιθυμία—την επιθυμία να δημιουργήσεις την ζωή που θέλεις και να εξελιχθείς στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.


Το Life Coaching είναι μια δημιουργική διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης, με πρωταγωνιστή εσένα. Με σημείο έναρξης το παρόν, και με βασικά εργαλεία τις δυναμικές ερωτήσεις και την στοχοθεσία, θα σε οδηγήσει στην μεγιστοποίηση των προσωπικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων σου.


Ακριβώς όπως ένας αθλητής χρειάζεται έναν φυσιοθεραπευτή για να γιατρεύσει μια τραυματισμένη περιοχή του σώματος του, ένας life coach σε βοηθάει να γιατρέψεις τις περιοχές του μυαλού σου και τα συναισθήματα με τα οποία χρειάζεσαι βοήθεια. Ένας προπονητής (coach), είτε μιλάμε για τον αθλητισμό είτε για το life coaching, σε ωθεί να βγάλεις τον καλύτερο σου εαυτό, ώστε να μπορείς να αποδώσεις στο βέλτιστο επίπεδο. Να φτάσεις σε αυτό που θέλεις να πετύχεις και να πετύχεις! Ένας buisiness coach σε καθοδηγεί στους επαγγελματικούς στόχους και ένας relationship coach στις σχέσεις σου, με τον ίδιο τροπο που ένας προπονητής μπάσκετ βοηθά την ομάδα του να φτάσει στο πρωτάθλημα. Όταν ένας αθλητής στοχεύει να νικήσει στους Ολυμπιακούς, δουλεύει με τους καλύτερους προπονητές. Αντίστοιχα, εάν θέλεις να δημιουργήσεις μια επιτυχημένη ζωή, χρειάζεσαι τον κατάλληλο life coach!



Τι δεν είναι το Life Coaching;



1. Το Life Coaching δεν είναι ψυχοθεραπεία, κατα την οποία ο πελάτης χρειάζεται να ανατρέξει στο παρελθόν για να επουλώσει συναισθηματικά ή ψυχολογικά τραύματα. Εστιάζει στο παρόν και το μέλλον σου.

2. Δεν είναι συμβουλευτική. Ένας life coach δεν θα σου πει τι είναι σωστό ή λάθος για εσένα και τη ζωή σου. Στόχος του είναι να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις αυτές τις απαντήσεις μόνος σου.

3. Δεν είναι εκπαίδευση. Ενώ είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα μάθεις αρκετά για τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το coaching δεν επικεντρώνεται στη εκπαίδευση ενός συγκεκριμένου θέματος. Οι life coaches επιδιώκουν τη συνολική ανάπτυξη του ατόμου μέσω της χρήσης επιστημονικά δοκιμασμένων εργαλείων και τεχνικών.




Πώς ένας life coach, θα σε βοηθήσει να “πάρεις το πρωτάθλημα”;


Ένας επαγγελματίας life coach σε βοηθά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους πέρα ​​από τον απλό καθορισμό στόχων, την αύξηση της δέσμευσης και τελικά την επίτευξη τους. 





  • Ο  life coach σε ωθεί να ανακαλύψεις το όραμα και τα ταλέντα σου. Μέσω των δυναμικών ερωτήσεων θα αναγνωρίσεις τα δυνατά σου σημεία και θα κατανοήσεις καλύτερα τις αδυναμίες σου, ώστε να μπορέσεις να τις ξεπεράσεις.
  • Ο life coach παρέχει έναν ασφαλή και ενθαρρυντικό περιβάλλον, ώστε να σε βοηθήσει να ορίσεις τους τρόπους με τους οποίους θα θέλεις να βελτιωθεί η ζωή σου αλλά και τους στόχους που θα σε οδηγήσουν εκεί.
  • Σου παρέχει υποστήριξη ώστε να ξεκαθαρίσεις το “γιατί” πίσω από τους στόχους σου. 
  • Θέτει ερωτήσεις που προκαλούν σκέψη, ώστε να αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού και της ζωής σου.
  • Σε καθοδηγεί ώστε να κατανοήσεις τις συναισθηματικές ανάγκες και τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου.
  • Σε βοηθάει να δημιουργήσεις ρεαλιστικά σχέδια και να είσαι υπόλογος για τα βήματα που κάνεις και τους στόχους που έχεις θέσει για τον εαυτό σου, ώστε να μετάβεις από το σημείο που βρίσκεσαι τώρα, στο σημείο που θέλεις να φτάσεις.

  • Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι παγκοσμίως συνεργάζονται με ένα Coach, και ο λόγος είναι ότι το Life Coaching έχει εξαιρετικά αποτελέσματα! Το life coaching είναι για εσένα, που θέλεις να εξελιχθείς στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να ανακαλύψεις τα βήματα που θα σε οδηγήσουν στο μέλλον που στοχεύεις να δημιουργήσεις!

          

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια