6 Μυστικά Για Ισορροπία Μεταξύ Επαγγελματικής & Προσωπικής Ζωής



Σου έχει τύχει να απαντάς σε επαγγελματικά τηλεφωνήματα από την παραλία; Να τσεκάρεις τα emails σου ενώ έχεις βγει με φίλους; Να ελέγχεις τον υπολογιστή της δουλειάς πριν κοιμηθείς; Πιθανότατα η απάντηση είναι ναι στα περισσότερα, αν όχι σε όλα αυτά τα σενάρια.

Στις μέρες μας, το να καταφέρεις να δημιουργήσεις μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μοιάζει να είναι “Mission: Impossible”. Με την πρόοδο της τεχνολογίας, η επαγγελματική κουλτούρα, αλλά και οι προσδοκίες από τους εργαζόμενους έχουν αλλάξει. Πλέον, είμαστε προσβάσιμοι όλο το εικοσιτετράωρο και η τηλεργασία, που μπήκε δυναμικά στην ζωή μας τα τελευταία χρόνια, έκανε τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα.


Και ενώ όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το συνεχές άγχος, που προκαλείται από μια ατελείωτη μέρα στην δουλειά, είναι επιζήμιο για τις σχέσεις, την υγεία και τη γενική ευτυχία του ατόμου, σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business School, ένα τεράστιο 94% των υπαλλήλων ανέφεραν ότι εργάζονταν περισσότερες από 50 ώρες και σχεδόν οι μισοί από αυτούς δήλωσαν ότι εργάζονταν περισσότερες από 65 ώρες την εβδομάδα.


Το να δημιουργήσεις μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής δεν είναι κάτι εύκολο, παρόλα αυτά υπάρχουν αποδεδειγμένες τεχνικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. Ας δούμε λοιπόν, τι μας προτείνουν οι ειδικοί :


1. Θέσε όρια

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής εάν δεν υπάρχουν ξεκάθαρα όρια του ποτέ τελειώνει η μια και αρχίζει η άλλη. Καθόρισε και επικοινώνησε στους συναδέλφους, τον προϊστάμενο ή τους πελάτες σου τις ώρες εργασίας σου, και μείνε πιστός σε αυτές. 


Απέφυγε να σκέφτεσαι τα επερχόμενα projects ή να απαντάς σε επαγγελματικά emails, όταν φεύγεις από το γραφείο ή πας διακοπές. Ένας απλός τρόπος για να το πετύχεις, είναι να ρυθμίσεις μια αυτόματη απάντηση για να ενημερώνεις ότι είσαι εκτός σύνδεσης όσους επικοινωνούν μαζί σου μέσω email μετά τις ώρες εργασίας σου. Αντίστοιχα, όταν φεύγεις για διακοπές, άφησε πίσω έναν συνάδελφο ως back up, που να μπορεί να ολοκληρώσει τα βασικά σου καθήκοντα, ώστε αφενός να μπορείς να χαλαρώσεις τις μέρες των διακοπών -που περίμενες για τόσο καιρό- και αφετέρου, να μην χρειαστεί να “πληρώσεις” το τίμημα με πολλές υπερωρίες στην επιστροφή σου. 


2. Μάθε να βάζεις προτεραιότητες και να λες «όχι» 

Το να μάθεις να λες «όχι» και να το εφαρμόζεις στην πράξη, είναι χωρίς αμφιβολία, μια από τις πιο δύσκολες δεξιότητες, ειδικά για όσους είναι αφοσιωμένοι στην εργασία τους. Παρόλα αυτά, είναι αναγκαίο για να μπορέσεις να θέσεις τα κατάλληλα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. 


Το πρώτο βήμα που θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις, είναι να ξεκινάς την ημέρα σου με το να αξιολογείς τις δουλειές που χρειάζεται να ολοκληρώσεις, ώστε να τους δώσεις την κατάλληλη προτεραιότητα. Για όσους δυσκολεύονται να κάνουν κάτι τέτοιο, προτείνω ανεπιφύλακτα το Eisenhower Matrix, ένα εργαλείο που βοηθάει να κατηγοριοποιήσεις τα όσα θέλεις να ολοκληρώσεις καθημερινά, ανάλογα με την σημασία και το κατα πόσο επείγουν. 




Με αυτό τον τροπο, μπορείς να ξεκινήσεις να λές  «όχι» σε πράγματα που έχουν μικρότερη προτεραιότητα, κάτι που θα σου δώσει χρόνο και ενέργεια για να ασχοληθείς με ότι είναι σημαντικό για εσένα. 


3. Κάνε ένα διάλειμμα

Σύμφωνα με μελέτη από το The Energy Project, οι άνθρωποι περνούν από την πλήρη εστίαση στη φυσιολογική κόπωση κατα μέσο όρο κάθε 90 λεπτά. Ακόμη και ένα μικρό διάλειμμα 15 λεπτών βελτιώνει τη συγκέντρωση, μειώνει το άγχος και κάνει τη δουλειά σου πιο ευχάριστη. Ενώ σύμφωνα με έρευνες, κάνοντας τακτικά διαλείμματα μπορείς να ενισχύσεις την απόδοση σου.


4. Κάνε χώρο στο πρόγραμμά σου για την οικογένεια και τους φίλους σου

Το να έχεις προσωπικό χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους σου είναι σημαντικό για να κρατήσεις τις ισορροπίες. Οι ειδικοί προτείνουν να προγραμματίζουμε δραστηριότητες στις ώρες μετά την εργασία μας, όπως ένα καφέ με φίλους, βόλτα στην παιδική χαρά ή μια προπόνηση. Προτίμησε δραστηριότητες που να συμπεριλαμβάνουν και τρίτους, ώστε να μην μπεις στον πειρασμό να τις ακυρώσεις. Προσωπικά, με βοηθάει να προσθέτω στο ημερολόγιο μου αυτές τις δραστηριότητες, όπως θα έβαζα ένα προγραμματισμένο meeting, αφενός για να θυμίζω στον εαυτό μου ότι ο προσωπικός χρόνος είναι κάτι που χρειάζεται να έχω και αφετέρου για να κάνω έναν καλύτερο προγραμματισμό μέσα στην μέρα μου. 


5. Φρόντισε τον εαυτό σου

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση του στρές και για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Είναι σημαντικό να τρως υγιεινά και να κοιμάσαι αρκετά. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η συστηματική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα, καθώς είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την μείωση του άγχους, ενώ παράλληλα διοχετεύει ενδορφίνες για καλή διάθεση στο σώμα μας,.


6. Αφιερώσου σε ότι κανείς ολοκληρωτικά 

Το να αφιερώνεσαι 100% σε ότι κανείς σε βοηθάει να είσαι πιο παραγωγικός και να έχεις καλύτερη διαχείριση χρόνου. Όταν είσαι στην δουλειά, μην μπαίνεις στα social media κάθε 20’, και αντίστοιχα όταν είσαι με την οικογένεια ή τους φίλους σου, μην τσεκάρεις το Teams. Το να κανείς διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα μειώνει την αποτελεσματικότητα και την απόδοση μας, επειδή ο εγκέφαλός μπορεί να εστιάσει μόνο σε ένα πράγμα τη φορά.




Η δημιουργία ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε μια νύχτα. Απαιτεί μια συνεχή προσπάθεια και αναπροσαρμογή καθώς τα ενδιαφέροντα και οι περιστάσεις μας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Όμως, αυτές οι 6 πρακτικές είναι αδιαμφισβήτητα μια καλή αρχή για να τα καταφέρεις! 



*Κλείσε μια δωρεάν αναγνωριστική συνέδρια life coaching, στο https://dynamiscoaching.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια