Νιώθεις ότι έχεις βαλτώσει στην δουλειά; #4 Βήματα για να το αντιμετωπίσεις πριν σε πάρει από κάτω!


iStockphoto.com


Νιώθεις ότι έχεις βαλτώσει στην δουλειά και δεν ξέρεις το λόγο; Πίστεψε με, δεν είσαι ο μόνος ή η μόνη. Σύμφωνα με μελέτη της Oracle που διεξήχθη το 2021 σε περισσότερους από 14.600 εργαζομένους από 13 χώρες, το 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται “κολλημένοι” στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή και 27% εξ’ αυτών νιώθουν ότι έχουν παγιδευτεί στις ίδιες ρουτίνες. Κάποια στιγμή στην ζωή μας, οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε ότι έχουμε “κολλήσει”, είτε σε μια καριέρα, είτε σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν συμπίπτει με τις αξίες μας ή ακόμα και στον προσδιορισμό του επόμενου επαγγελματικού στόχου μας.


Ας δούμε μαζί, τέσσερα βήματα για να ¨ξεκολλήσεις” όταν το έχεις ανάγκη.


Βήμα 1: Ανακάλυψε το “Γιατί”

Το πρώτο βήμα για να προχωρήσεις, είναι να καταλάβεις ποιοι είναι οι λόγοι που σε κάνουν να αισθάνεσαι με αυτόν τον τροπο. Πιστεύεις ότι δεν υπάρχουν προοπτικές ανέλιξης στο εργασιακό περιβάλλον σου; Η εταιρική κουλτούρα δεν συμβαδίζει με τις δικές σου αξίες; Σε υποτιμούν και δεν υπάρχει αναγνώριση των προσπαθειών σου; Έχεις βαρεθεί την καθημερινή ρουτίνα; Κάνε ένα βήμα πίσω για να αναλύσεις από πού προέρχονται αυτά τα συναισθήματα και τι θέλεις να αλλάξει.

Σου προτείνω δυο εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις το “γιατί”σου: τον πίνακα στόχων και τη λίστα αξιών.

  • Ο πίνακας στόχων είναι ένα κολάζ εικόνων και λέξεων που αντιπροσωπεύουν τους στόχους και τα όνειρά σου. Τοποθέτησε τον κάπου που να μπορείς να το βλέπεις καθημερινά, ώστε να θυμάσαι πάντοτε ποια είναι η μεγαλύτερη εικόνα και ποιος είναι ο απώτερος σκοπός της ζωής σου. Υπάρχει ένα εξαιρετικό application, το Vision Board Maker, το οποίο σε βοηθάει να τον δημιουργήσεις, να γράψεις τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις για την κατάκτηση του και να κρατάς ένα καθημερινό ημερολόγιο ώστε να παρακολουθείς την πρόοδο σου.
  • Μια άλλη χρήσιμη άσκηση είναι να εντοπίσεις και να απαριθμήσεις τις τέσσερις πιο σημαντικές αξίες σου, ώστε να προσδιορίσεις εάν αυτές είναι συμβατές με τις αξίες της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι. Το application Core Values θα σε βοηθήσει σε αυτό.



Βήμα 2: Πρόσθεσε στην καθημερινότητα σου τα πράγματα που αγαπάς

Άλλαξε την καθημερινότητα σου, προσθέτοντας σε αυτήν πράγματα που σε παθιάζουν. Μερικές φορές το να αισθάνεσαι ότι έχεις βαλτώσει είναι σημάδι πλήξης. Βρες τρόπους για να προσθέσεις καινούριες εμπειρίες στην ημέρα σου, είτε σχετίζονται με την εργασία σου, είτε όχι! Προσωπικά, σε περιόδους που αισθάνομαι ότι έχω “κολλήσει” λατρεύω να ξεκινάω side projects: εντοπίζω έναν τομέα που χρήζει βελτίωσης στην εργασία μου και βρίσκω τον τροπο να τον βελτιώσω. Κάτι τέτοιο, μου προσφέρει μια νέα προοπτική, με κάνει να ξεφεύγω από τα καθημερινά καθήκοντα μου, αλλά επίσης μου δίνει ηθική ικανοποίηση καθώς βοηθάω πρακτικά και ουσιαστικά την ομάδα μου. Μια άλλη εναλλακτική για να σπάσεις την ρουτίνα σου, είναι να ξεκινήσεις ένα καινούριο χόμπι ή να ενισχύεις την φυσική δραστηριότητα σου. Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μειώνει το άγχος, αυξάνει την ψυχική ευεξία και ενισχύει τη δημιουργικότητα. 

Δεν γίνεται να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Επέλεξε να αλλάξεις την καθημερινότητα σου και να προσθέσεις σε αυτή τα πράγματα που αγαπάς, ώστε να την δεις να βελτιώνεται.


Βήμα 3: Θέσε στόχους


Όταν αισθανόμαστε ότι έχουμε μπλοκάρει, ο εντοπισμός συγκεκριμένων στόχων μας κινητοποιεί και μας δίνει μια αίσθηση σκοπού. Προσωπικά είμαι οπαδός των Stretch Goals (τεντωμένων στόχων). Η συμβουλή μου είναι, μην θέτεις μικρούς στόχους, θέσε αυτούς που θα σε κάνουν να σηκώνεσαι κάθε πρωί γεμάτος ενέργεια από το κρεβάτι σου για να τους πετύχεις! Στην τελική, ακόμα και αν ένας στόχος σου φαίνεται τρελός, είναι καλύτερο να έχεις έναν τρελό στόχο παρά να μην έχεις κανέναν στόχο. Ρώτησε τον εαυτό σου τι θέλεις να πετύχεις τους επόμενους έξι μήνες ή ένα χρόνο και ξεκινά να δουλεύεις προς αυτήν την κατεύθυνση.


Βήμα 4: Ανέλαβε δράση

Όλα αυτά τα βήματα θα σου είναι άχρηστα εάν δεν αναλάβεις δράση. Να θυμάσαι, εσύ είναι ο καπετάνιος στο καράβι της ζωής σου! Γνωρίζεις πλέον που βρίσκεσαι και τι θέλεις να κατακτήσεις. Μόλις προσδιορίσεις τους στόχους, χώρισε τους σε μικρότερα κομμάτια και ανέλαβε δράση βήμα-βήμα. Για παράδειγμα, ίσως θέλεις να αποκτήσεις μια νέα δεξιότητα. Ξεκίνησε ψάχνωντας ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές εκπαίδευσης και πιστοποίησης, μίλησε με το υπεύθυνο σου για την παρακολούθηση ενός σχετικού σεμιναρίου ή συνεδρίου και ψάξε στο Linkedin άτομα που έχουν αυτή την εξειδίκευση ώστε να μάθεις πώς τα κατάφεραν. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος σχέδιο για να σε κάνει να “ξεβαλτώσεις”. Κάθε βήμα - μικρό ή μεγάλο- είναι ένα βήμα μπροστά.


Τα καλά νέα είναι ότι όταν νιώθουμε ότι έχουμε “κολλήσει” είναι θέμα επιλογής, ψυχικής κατάστασης και προοπτικής. Επέλεξε να δείς την κατάσταση μέσα από διαφορετικό πρίσμα και θα ανακαλύψεις όλες τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά σου. Χρησιμοποίησε τις παραπάνω συμβουλές και δες τον εαυτό σου να αλλάζει


*Κλείσε μια δωρεάν αναγνωριστική συνέδρια life coaching, στο https://dynamiscoaching.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια