Κάνε κάθε αποτυχία μέρος της επιτυχίας σου: 3 τρόποι για να τα καταφέρεις!

 





Ας το παραδεχτούμε.  Όλοι έχουμε αποτύχει κάποια στιγμή.


Και ενώ γνωρίζουμε ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής, καθώς και ότι τις περισσότερες -αν όχι όλες- τις φορές συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη μας, η σκέψη και μόνο της αποτυχίας είναι ένας από τους χειρότερους εφιάλτες μας.


Στις συνεδρίες μου, συχνά ακούω τους coachees μου να περιγράφουν την αποτυχία ως μια εμπειρία γεμάτη πόνο και ντροπή. Η αλήθεια είναι ότι στην σημερινή πραγματικότητα των υψηλών επιδόσεων και της “τέλειας” εικόνας, φαντάζει ως μια από τις χειρότερες καταστάσεις που μπορεί να βρεθεί κανείς.


Η αποτυχία, όμως, δεν είναι ποτέ το τέλος του δρόμου. Είναι κομμάτι της επιτυχίας. Είναι ένας δείκτης ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία του εαυτού μας και της ζωής μας στα οποία χρειάζεται να καταβάλουμε περισσότερη προσπάθεια, για να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.


Ας δούμε λοιπόν τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση.



1. Αναγνώρισε την αποτυχία σου


Είναι σημαντικό να μην εθελοτυφλούμε και να αναγνωρίζουμε την αποτυχία όταν συμβαίνει. Κάτι τέτοιο μας βοηθάει να προσδιορίσουμε τους τομείς στους οποίους χρειάζεται να εστιάσουμε, ώστε να πετύχουμε στο μέλλον.  


Ταυτόχρονα όμως είναι σημαντικό να μην παίρνεις την αποτυχία προσωπικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίζεις να κατηγορείς τους πάντες και τα πάντα γύρω σου για αυτήν την κατάσταση. Αλλά να αναλάβεις την ευθύνη για τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης, κατανοώντας ότι το να αποτύχεις σε κάτι, δεν σε κάνει αποτυχημένο!


2. Άφησε την αποτυχία πίσω σου


Όταν αντιμετωπίζεις μια αποτυχία, μπορεί να είναι δύσκολο να πείσεις τον εαυτό σου να προχωρήσει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η αποτυχία που αντιμετωπίζεις ήταν μεγάλη και απαιτούσε μια σημαντική επένδυση χρόνου και κόπου για να πας από το σημείο Α, στο όχι και τόσο επιτυχημένο σημείο Β. Όμως η εμμονή σου με την αποτυχία δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, θα σε παγιδεύσει σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων.


Μια εξαιρετική πρακτική είναι αυτή του Don Shula, του πιο επιτυχημένου προπονητής στο NFL και κατόχου δύο νικών στο Super Bowl. Ο Shula εφάρμοζε τον «κανόνα των 24 ωρών». Συμφωνα με αυτόν, ο προπονητής επέτρεπε στον εαυτό του, στο επιτελείο του και στους παίκτες του να έχουν 24 ώρες για να πανηγυρίσουν μια νίκη ή να θρηνήσουν μια ήττα. Κατά τη διάρκεια αυτών των 24 ωρών, τους ενθάρρυνε να νιώσουν τα συναισθήματα της επιτυχίας ή αποτυχίας όσο πιο βαθιά μπορούσαν. Την επόμενη μέρα, τα αφήναν όλα πίσω, και εστίαζαν όλη την ενέργειά τους στην προετοιμασία για την επόμενη πρόκληση.


3. Αντιμετώπισε την αποτυχία ως ευκαιρία μάθησης


Η αποτυχία είναι ένα τόσο εξουθενωτικό συναίσθημα γιατί τη συνδέουμε με την ήττα. Το να αποτύχεις δεν σημαίνει ότι έχεις χάσει ή ότι δεν μπορείς να ξαναπροσπαθήσεις. Άλλαξε την προοπτική σου και δες την αποτυχία ως μια ευκαιρία για ανάπτυξη και μάθηση.


Κάνε μια ανασκόπηση την εμπειρίας σου, απαλλαγμένος από συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης, ενοχής ή λύπης. Ρώτησε τον εαυτό σου γιατί απέτυχες; Τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά; Τι λειτούργησε και τι όχι;  Αφού συγκεντρώσεις αυτές τις πληροφορίες, κάνε ένα βήμα πίσω και αναρωτήσου, τι έμαθες από αυτό; Σκέψου πώς θα εφαρμόσεις αυτή τη νέα γνώση στο μέλλον για να πετύχεις.



Τελικές σκέψεις 


Ό,τι κι αν αντιμετωπίζεις, να θυμάσαι ότι πάντα -μα πάντα- βγαίνεις πιο δυνατός από μια αποτυχία. Σκέψου την αποτυχία ως ένα ακόμη σχέδιο που δεν λειτούργησε.


Η Oprah Winfrey απολύθηκε από την πρώτη της δουλειά σε ένα κανάλι επειδή κάποιος πίστευε ότι ήταν «ακατάλληλη για τηλεόραση». 

Το πρώτο βιβλίο του Stephen King, Carrie, απορρίφθηκε από 30 εκδότες. 

Ο Walt Disney απολύθηκε από τη δουλειά του σε μια εφημερίδα επειδή «δεν είχε φαντασία και καλές ιδέες». 

Ο Soichiro Honda απορρίφθηκε από έναν διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού στην Toyota Motor Corporation όταν έκανε αίτηση για δουλειά μηχανικού, αφήνοντας τον άνεργο μέχρι που άρχισε να φτιάχνει σκούτερ στο γκαράζ του και τελικά ίδρυσε την Honda Motor Company. 

Ο Μάικλ Τζόρνταν το είπε καλύτερα από όλους: "Έχω χάσει περισσότερες από 9.000 βολές στην καριέρα μου. Έχω χάσει σχεδόν 300 παιχνίδια. Σε 26 περιπτώσεις μου εμπιστεύτηκαν να κάνω το νικητήριο σουτ του αγώνα και έχασα. Έχω αποτύχει ξανά και ξανά και ξανά στη ζωή μου. Και γι' αυτό τα καταφέρνω»


Η αποτυχία μπορεί να φαντάζει τρομακτική, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Βρίσκεσαι πάντα σε θέση να μετατρέψεις την αποτυχία σου σε επιτυχία εάν την προσεγγίσετε με τον σωστό τρόπο. Και αν ρωτήσει κάποιος τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους παγκοσμίως, θα σου πουν ότι η αποτυχία ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία τους. Ήταν το κίνητρό τους. Ο δάσκαλός τους. Ένα σκαλοπάτι στην πορεία τους προς το μεγαλείο.

Η διαφορά μεταξύ αυτών και του μέσου ανθρώπου είναι ότι δεν τα παράτησαν. Κάνε και εσύ το ίδιο! 




*Κλείσε μια δωρεάν αναγνωριστική συνέδρια life coaching, στο https://dynamiscoaching.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια