Πώς να αντιμετωπίζεις αρνητικούς ανθρώπους χωρίς να γίνεις και εσύ ένας από αυτούς!



Με το να μένεις στην αρνητική πλευρά των πραγμάτων, απλά ενισχύεις την δύναμη τους.

Shirley MacLaine


Όλοι μας έχουμε έναν φίλο ή έναν συνάδελφο που ρουφάει την ενέργεια μας και παραπονιέται συνεχώς διότι “όλοι και όλα είναι εναντίον του”. Μερικές φορές, εν αγνοία μας δίνουμε σε τέτοια άτομα την δύναμη να επηρεάζουν τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα μας. Όταν περιτριγυρίζεσαι από αρνητικότητα, είναι εύκολο να απορροφήσεις αυτή την ενέργεια και να αρχίσεις να είσαι και εσύ ο ίδιος αρνητικός. Ενώ, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις στο να σκέφτεσαι και να παραπονιέσαι για ένα αρνητικό άτομο, τόσο περισσότερη δύναμη του επιτρέπεις να ασκήσει στη ζωή σου. 


Παρακάτω, μοιράζομαι πέντε συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίζεις τέτοια άτομα αποτελεσματικά, ώστε να μην μπουν στο μυαλό σου και να καταλήξεις να γίνεις ένας από αυτούς.



1. Περιόρισε τον χρόνο που περνάς μαζί τους

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές. Ακόμα και αν είσαι ο πιο θετικός άνθρωπος στον κόσμο, θα επηρεαστείς από την συνεχή έκθεση σε έναν αρνητικό άτομο. Συμφωνα με έρευνες η αρνητικότητα βλάπτει την υγεία μας και αυξάνει τα επίπεδα στρες. Λάβε προληπτικά μέτρα για να μείνεις μακριά από τέτοια άτομα, περιορίζοντας την έκθεση σου σε αυτά και λέγοντας όχι σε δραστηριότητες όπου τα αρνητικά συναισθήματα τείνουν να εκτονώνονται.


2. Η αυτογνωσία είναι το κλειδί

Όταν είσαι σίγουρος για τις ικανότητές σου, ένας αρνητικός άνθρωπος μπορεί προσωρινά να σε κάνει να αισθανθείς άβολα με τα σχόλια ή την κυνική συμπεριφορά του, αλλά δύσκολα μπορεί να πτοήσει το ηθικό σου. Είναι σημαντικό να θυμάσαι, ότι η αρνητική συμπεριφορά κάποιου δεν σχετίζεται με εσένα αλλά είναι αντανάκλαση της δικής του ανασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει τι μπορείς και τι δεν μπορείς να πετύχεις.


3. Θέσε όρια

Όλοι μας έχουμε ένα όριο στα επίπεδα αρνητισμού που μπορούμε να διαχειριστούμε. Είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πιο είναι το όριο ανοχής σου και να το επικοινωνήσεις στον συνομιλητή σου. Εάν τελικά το ξεπεράσει, είναι πιθανόν να πεις πράγματα που θα μετανιώσεις αργότερα. Ένα κόλπο που πάντα λειτουργεί όταν προσπαθώ να ελέγξω την απάντηση μου απέναντι σε ένα αρνητικό άτομο είναι να πω «Δεν μπορώ να σκεφτώ καθαρά αυτή τη στιγμή. Μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτό το θέμα ξανά αργότερα και να το συζητήσουμε περαιτέρω.» Μου δίνει το χρόνο να δημιουργήσω μια προσεκτική απάντηση καθώς και τον χώρο που χρειάζομαι για να αποτρέψω τον εαυτό μου από το να αντιδράσει υπερβολικά.


4. Άκουσε ενεργά, χωρίς να κατακρίνεις

Ο Ντάγκλας Στόουν γράφει στο βιβλίο του Δύσκολες Συζητήσεις, «Δεν μπορείς να οδηγήσεις τη συζήτηση σε μια θετική κατεύθυνση έως ότου το άλλο άτομο αισθανθεί ότι τον ακούς ενεργά και κατανοείς το μήνυμα που θέλει να σου δώσει. Και δεν θα αισθανθεί ότι τον ακούς και τον κατανοείς μέχρι να τον ακούσεις». Όταν συναναστρέφεσαι με ένα αρνητικό άτομο, είναι εύκολο να ξεκινήσεις να κατακρίνεις την στάση και την συμπεριφορά του. Ωστόσο, όταν αρχικά δίνεις τον χώρο στον συνομιλητή σου να εκφραστεί, αυξάνεις τις πιθανότητες να καθοδηγήσεις την συζήτηση προς ένα πιο θετικό αποτέλεσμα. 




5. Επικεντρώσου στο θετικό αποτέλεσμα

Όταν πλέον ο συνομιλητής σου έχει ξεθυμάνει και επικοινωνήσει το πρόβλημα του, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κατευθύνεις τη συνομιλία στο μέλλον και τα βήματα που μπορεί να κάνει για να διορθώσει μια κατάσταση. Κάνε του ερωτήσεις για να τον βοηθήσεις να στραφεί από μια αρνητική γραμμή σκέψης σε μια θετική. Για παράδειγμα: Αν τον στεναχωρεί το γεγονός ότι ο υπεύθυνος του στην δουλειά κάνει τη ζωή τους δύσκολη, ρώτησε τον για τα βήματα που έχει κάνει για να διορθώσει την κατάσταση. Εάν μιλάει για μια αποτυχία, ρώτησε τον τι θα έκανε διαφορετικά την επόμενη φορά για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κατά κανόνα, εστιάσε σε αυτό που μπορεί να ελέγξει και το πως θα μετατρέψει μια αρνητική κατάσταση σε θετική.



6. Βάλε θετικούς ανθρώπους στην ζωή σου

Είναι δύσκολο να δεις τη θετική πλευρά όταν περιτριγυρίζεσαι από αρνητικότητα. Αναζήτησε και βάλε στην ζωή σου θετικούς ανθρώπους για να σε κρατήσουν ισορροπημένο. Ακριβώς όπως οι αρνητικοί άνθρωποι μπορούν να σου ρίξουν το ηθικό, ένα θετικό άτομο μπορεί να φωτίσει την μέρα σου!


Διάβασε επίσης Χαμογελάστε! Είναι η Κρυφή σας Υπερδύναμη




*Κλείσε μια δωρεάν αναγνωριστική συνέδρια life coaching, στο https://dynamiscoaching.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια